Vores lillebitte hus er ikke særlig godt isoleret, men da vi ikke benytter det uden for sommersæsonen, betyder det ikke noget. Vi har dog købt en varmepumpe for nogle år siden og kan dermed holde huset frostfrit, så vi slipper for at tømme vandrør osv. Varmepumpens “frostfrit” program holder temperaturen i huset på ca. 8 grader. Men den kan selvfølgelig også varme rigtigt op, og det benyttede vi os af forleden, hvor vi havde madpakker med herud og spiste frokost  i Mumihuset sammen med vinterferiebarnet. På varme sommernætter bruger vi den som aircondition, så det er en investering vi er meget glade for.

I familie med Julerose, – denne variant hedder Helleborus foetidus (på dansk: stinkende nyserod). Den blomstrer nu og et godt stykke tid frem og klarer både sne og frost. Vi har haft denne plante med hjem fra Frankrig, hvor den gror vildt i skovområder i Drôme.  Den kom med som baby og har tydeligvis fundet sig godt til rette. Det danske navn tyder på, at den ikke dufter særlig godt; det har vi dog ikke mærket noget til. Den er så fin med sit lysegrønne lys i vinterhaven!

Alle de chilier vi plukkede da havesæsonen sluttede og drivhuset blev lukket ned, er nu blevet tørret og pulveriseret. Dem skal vi bruge til at spice vinterens retter op med. Vores chiliblanding består af 5 forskellige chilisorter: Chinese 5 color, Cheyenne, Habanero, Jamaican Bell og Cayenne. Tilsammen giver de både styrke og aroma.

Sådan tørrer du chili:

Chilierne flækkes, lægges på bagepapir i en bradepande og tørres i ovnen ved 50 grader i intervaller, hvor ovnen slukkes ind imellem. (½ time ved 50 grader, derefter en ½ time hvor ovnen er slukket, derefter ½ time ved 50 grader osv. osv. indtil chilierne føles tørre). De bliver i ovnen til den er helt kold og tørrer derefter videre et par dage ved en radiator eller på en høj hylde i stuetemperatur. Dæk med bagepapir for at undgå støv. Derefter pulveriseres de groft i en minihakker eller lignende og hældes på glas. OBS pas godt på, for dampen fra ovnen og støvet der opstår fra kværnen er mega stærkt. Så luft ud i køkkenet mens chilierne tørrer og brug en plastpose uden om hakkemaskinen – og ingen børn i nærheden….

04. december 2016 · 1 comment · Categories: Opskrifter · Tags:

p1030977-rev

aeble-ingrid-marieaeble-ingrid-marieaeble-ingrid-marieaeble-ingrid-marie

I Mumihaven er vi så heldige at naboens Ingrid Marie æbletræ taber mange æbler hos os. Af dem har vi lavet en krydret æblemarmelade som passer godt til mange vinterretter – og til ost. Du får opskriften her: More »

chili-2016-1

Alle chilier er høstet og planterne skåret ned og sat ind. Her er chili nok til en hel vinter og mere til. Der skal fryses ned, tages frø og som noget nyt vil jeg tørre en blanding af de mest aromatiske chilier og pulverisere dem til groft chilidrys. Det skulle nok kunne “opgradere” nogle vinterretter…

chili2016-4 chili2016-3

Det er ikke altid let at overvintre chiliplanterne, men lykkes det, bliver de meget kraftige og kan sætte frugt tidligere. Dog tager jeg frø for en sikkerheds skyld. Desværre nåede ingen af mine klokkechilier at modne. Jeg begik den dumhed at beskære planterne, og det kunne de ikke lide, så de gik i slowmode og nåede aldrig at få modne frugter.

Sidste afgrøde bliver jordskokker, men de kan holde sig i jorden til man skal bruge dem, også selvom der skulle komme frost.

p1030077p1030067p1030081

Sensommeren er nok min foretrukne havetid. Her kulminerer det hele, og der er ikke længere større opgaver i haven, – den kan bare nydes, blomsterne plukkes og frugt og grønt høstes. 2016 har måske ikke haft den bedste sommer, men september var fantastisk med alle de solrige, varme dage. Nu har vi sat hvidløg og er gået i gang med at indsamle frø både til eget forbrug og til vores havevenner.

fandt i år sted den 13. og 14. august. Havefestivalen er arrangeret af Haveselskabet, og her åbner mange af selskabets medlemmer deres haver for publikum. Det er ikke nødvendigt at være medlem for at komme ind, så alle der gerne vil se og blive inspireret af andres haver er velkomne. Vi besøgte 3 fantastiske haver: En plantaholics landbohave, der er kæmpestor med både køkken-, staude- og skovhave, Camillas Cottagehave, der er “en frodig og udisciplineret have inspireret af den engelske cottage have…” og Slottet i Smørmosen, der er en spændende økologisk kolonihave. I alle 3 haver er frodighed og biodiversitet nøgleord. Vi blev meget inspirerede !!

En plantaholics landbohave

En plantaholics landbohave

Camillas Cottagehave

Camillas Cottagehave

Slottet i Smørmosen

Slottet i Smørmosen

P1020797

På en cykeltur i Vestskoven kom vi forbi et par vandhuller og fik øje på denne flotte guldsmed. Via google fandt vi frem til, at den må være en Brun mosaikguldsmed, for den var stor, ca. 7 cm og havde mosaikguldsmedens karakteristiske farver. Jeg synes guldsmede er fascinerende og lidt frygtindgydende. Læs mere her

P1020791P1020781  P1020793

… og meget, meget mere. Hestebønnerne og ærterne er spist, kartoflerne godt på vej til at blive det, squashene er der flere af, end vi kan overkomme; ribs, solbær og stikkelsbær er høstet og der er syltet lidt af hver. – Og mere er på vej: brombær, majs, græskar; det er virkelig skønt ! Vi prøver at spise os gennem det hele og noget giver vi videre. Vi fryser ikke grønsager ned. Grønsager der har været frosset mister alt for meget i smag og – især konsistens, noget frugt kan derimod sagtens fryses uden at miste noget. Blommerne ovenfor blev til blommecrumble, næsten bedre end rabarbercrumble (Se opskrift her – og prøv at erstatte rabarber med blommer) Blommer og mandler giver tilsammen en lækker marcipansmag.

AVJ_2185

Blå ærter

I år har jeg besluttet, at jeg ikke gider dyrke alt det, man nemt kan købe. I stedet prøver jeg mærkelige og spændende sorter. Her er det ærter af sorten Blauwschokker. De har flotte lilla blomster, er blevet 2 meter høje og smager lidt anderledes end de grønne ærter, faktisk en smule til den bitre side. Hverken højde eller smag var nævnt hos Albinusfrø, hvor jeg købte dem, så jeg måtte løbende forhøje ærtehegnet, så ærterne ikke skulle vælte i vinden. Og omkring smagen har jeg efterfølgende læst i The Organic Gardening Catalogue : “The peas are eaten when young as they become more bitter with age…” No matter, – både vores 2 årige barnebarn og vi andre kan godt lide dem og på grund af farven, er de nemme at få øje på og plukke.

Agurkesorten Suyo Long med det øgleagtige skind smager rigtig godt (når den lige bliver skrællet) Jeg kom for sent med at fjerne hanblomsterne, det kunne åbenbart have forhindret den at danne kerner: se hvad Albinusfrø skriver: “Den kendes som stort set kernefri, men det gælder kun, hvis man fjerner hanblomsterne på planten. ’Suyo Long’ er nemlig en gammel agurkesort og som sådan sætter den både han- og hunblomster. Hvis agurkerne begynder at bule ud på midten og være knap så tynde, skyldes det hanblomsterne (som menneske, så agurk)” 

Agurk Suyo long