Det nye drivhus fungerer over al forventning. Selvom det ikke er stort har vi fået plads til 6 forskellige tomatsorter, 2 slags agurker, pimientos de padron (tapaspeber), aubergine, basilikum, ananaskirsebær og 4 slags chili. For at undgå lus og den slags har vi sået koriander og appelsintagetes ind imellem. Indtil nu har vi høstet agurk, padronpeber og basilikum. Vi glæder os helt vildt til tomaterne. Det skal lige siges, at vi dyrker i jorden. Plantesække  med gødning er ikke noget for os. Vi ønsker den rene vare, hvor afgrøderne vokser langsomt og udvikler deres egen unikke, koncentrerede smag.

01. juli 2017 · Write a comment · Categories: Opskrifter · Tags:

Jordbær er dejlige og vi har mange. I dag kom små gæster, så vi bagte jordbærmuffins og lavede skattejagt ! Du får opskriften her: More »

Vi synes haven ser fantastisk ud, selvom vi i år næsten ikke har haft mulighed for at luge og plante og hvad der ellers hører til. Al fritid er gået til drivhuset, til jobbene som eksamensvagter og til vores dejlige børnebørn. Men mange af de planter vi startede som stiklinger og frø sidste sommer, har vokset sig store og fylder godt i bedene, og så ser man næsten ikke ukrudtet, som der selvfølgelig er masser af også.

08. maj 2017 · Write a comment · Categories: Køkkenhaven · Tags:

Ja, det var ikke nemt, men nu står det der ! Det hjalp lidt at der kom solskin og varmere grader her i maj. Det er trods alt nemmere at samle alle delene i tørvejr…Heldigvis lykkedes det at få støbt fundamentet helt i vater og vinkel. Ellers ville glassene ikke passe i rammerne og så havde der vist ikke været nogen redning mulig. Nu skal vi hurtigst muligt i gang med at indrette bedene, så vores tomater kan komme i jorden. De smager helt klar af mest når de gror i jord frem for i plantesække. Og da vi har gjort meget ud at finde frø til spændende sorter, der ikke lige kan købes som færdige tomater, har vi virkelig noget at glæde os til.

25. april 2017 · 1 comment · Categories: Årstid, Køkkenhaven · Tags:

Stadig iskoldt, men indimellem dog lidt sol. Vi har ikke været meget i haven, men nu kribler det i fingrene, – ikke mindst fordi vi har besluttet at rive det gamle drivhus ned og sætte et nyt op et nyt sted. Dvs. egentlig ville vi have haft nogen til at sætte det op, men vi er alt for sent ude, så enden bliver at vi gør det selv og sparer næsten 10.000.

Vores lillebitte hus er ikke særlig godt isoleret, men da vi ikke benytter det uden for sommersæsonen, betyder det ikke noget. Vi har dog købt en varmepumpe for nogle år siden og kan dermed holde huset frostfrit, så vi slipper for at tømme vandrør osv. Varmepumpens “frostfrit” program holder temperaturen i huset på ca. 8 grader. Men den kan selvfølgelig også varme rigtigt op, og det benyttede vi os af forleden, hvor vi havde madpakker med herud og spiste frokost  i Mumihuset sammen med vinterferiebarnet. På varme sommernætter bruger vi den som aircondition, så det er en investering vi er meget glade for.

I familie med Julerose, – denne variant hedder Helleborus foetidus (på dansk: stinkende nyserod). Den blomstrer nu og et godt stykke tid frem og klarer både sne og frost. Vi har haft denne plante med hjem fra Frankrig, hvor den gror vildt i skovområder i Drôme.  Den kom med som baby og har tydeligvis fundet sig godt til rette. Det danske navn tyder på, at den ikke dufter særlig godt; det har vi dog ikke mærket noget til. Den er så fin med sit lysegrønne lys i vinterhaven!

Alle de chilier vi plukkede da havesæsonen sluttede og drivhuset blev lukket ned, er nu blevet tørret og pulveriseret. Dem skal vi bruge til at spice vinterens retter op med. Vores chiliblanding består af 5 forskellige chilisorter: Chinese 5 color, Cheyenne, Habanero, Jamaican Bell og Cayenne. Tilsammen giver de både styrke og aroma.

Sådan tørrer du chili:

Chilierne flækkes, lægges på bagepapir i en bradepande og tørres i ovnen ved 50 grader i intervaller, hvor ovnen slukkes ind imellem. (½ time ved 50 grader, derefter en ½ time hvor ovnen er slukket, derefter ½ time ved 50 grader osv. osv. indtil chilierne føles tørre). De bliver i ovnen til den er helt kold og tørrer derefter videre et par dage ved en radiator eller på en høj hylde i stuetemperatur. Dæk med bagepapir for at undgå støv. Derefter pulveriseres de groft i en minihakker eller lignende og hældes på glas. OBS pas godt på, for dampen fra ovnen og støvet der opstår fra kværnen er mega stærkt. Så luft ud i køkkenet mens chilierne tørrer og brug en plastpose uden om hakkemaskinen – og ingen børn i nærheden….

04. december 2016 · 1 comment · Categories: Opskrifter · Tags:

p1030977-rev

aeble-ingrid-marieaeble-ingrid-marieaeble-ingrid-marieaeble-ingrid-marie

I Mumihaven er vi så heldige at naboens Ingrid Marie æbletræ taber mange æbler hos os. Af dem har vi lavet en krydret æblemarmelade som passer godt til mange vinterretter – og til ost. Du får opskriften her: More »

chili-2016-1

Alle chilier er høstet og planterne skåret ned og sat ind. Her er chili nok til en hel vinter og mere til. Der skal fryses ned, tages frø og som noget nyt vil jeg tørre en blanding af de mest aromatiske chilier og pulverisere dem til groft chilidrys. Det skulle nok kunne “opgradere” nogle vinterretter…

chili2016-4 chili2016-3

Det er ikke altid let at overvintre chiliplanterne, men lykkes det, bliver de meget kraftige og kan sætte frugt tidligere. Dog tager jeg frø for en sikkerheds skyld. Desværre nåede ingen af mine klokkechilier at modne. Jeg begik den dumhed at beskære planterne, og det kunne de ikke lide, så de gik i slowmode og nåede aldrig at få modne frugter.

Sidste afgrøde bliver jordskokker, men de kan holde sig i jorden til man skal bruge dem, også selvom der skulle komme frost.