Vi har sået tomater og en enkelt chilisort. Vores høst af chili sidste år var så stor, at vi både har tørret chilipulver samt frosne chilier til mange år fremover. Den ene sort vi har sået i år er Jamaican Bell, som efter vores smag er suveræn. Ikke alt for stærk (kun 3 på Scoville skalaen) og meget aromatisk. Herudover har vi Pimientos de Padron (Tapaspeber) og 6 forskellige sorter tomater, der alle smager fantastisk og ikke kan købes “færdige”. Frøene har vi selv taget fra egne tomater, nogle af dem er helt tilbage fra 2015, – men alle har spiret!
Og så opdagede vi, at der er en lille planteskole i Ballerup: Lottenborg Have, som forhandler læggekartofler og sætteløg i løs vægt. Helt fantastisk, da vi bare vil have nogle få kartofler og løg i år. De tidligste sætter vi i drivhuset, og når de er spist kan tomater, chili og agurk blive plantet ud.

 

 

 

 

 

01. marts 2018 · 1 comment · Categories: Årstid, Kolonihave · Tags:

Flot ser det ud – og måske denne kulde vil slå nogen af dræbersneglene ihjel…. 

Sør’me om vi ikke opdagede, at et af de misteltenfrø vi “såede” i foråret 2015 har spiret. Det er nok sket allerede sidste år uden at vi har set det, men det er da helt fantastisk og så lige her før jul. Nu glæder vi os til at der kommer bær som på moderplanten, som I kan se her misteltenens “mor”


Der er også dejligt i efterårshaven, især når solen skinner og man kan drikke kaffe på verandaen, mens man sidder og tænker over hvad der skal ske i næste havesæson. 

 

Det er den 1. november; det er gråt og trist og temmelig fugtigt, og der er lææænge til det igen bliver kolonihavetid. Men se, denne tallerkensmækker blomstrer ufortrødent, og vi nyder både udseendet og de spiselige blade og blomster. Planten er kommet fra frø jeg selv har samlet, fordi jeg specielt godt kan lide den smukke sartgule farve.

Vi elsker æbleeddike og bruger det til især til dressinger og marinade. Nu prøver vi så, om vi selv kan fremstille en eddike af vores Guldborg nedfaldsæbler. De er ret søde, så det skulle være muligt at få sukkeret til at gære til alkohol og derefter til eddike. Vi pressede æblerne og lod saften løbe gennem et klæde, der tog de fleste urenheder. Derefter hældte vi saften i et stort glas som vi bandt til med et stykke stof fra en kasseret skjorte. Der må ikke være låg på, for gærpartikler og ilt skal kunne finde vej ned i glasset. Nu får vi se hvad der sker.. Spændende!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da vi kom hjem fra ferie midt i september havde naboens “klematis” fået en stor, sjov frugt inde på vores side af hegnet. Jeg elsker den plante på grund af blomsternes flotte karmoisinrøde farve og deres dejlige duft og har tidligere haft held med en stikling. Men her er jo frø til mange små planter! 

Efterfølgende har jeg fået at vide, at det slet ikke er en klematis, men en Akebia Quinata. Dejligt med kvikke læsere!

 

Frøene til denne bøftomat (Beauty Queen) købte jeg hos Camilla Plum på http://netbutik.fuglebjerg. Jeg synes det er den allermest lækre af de tomater vi har haft i år. Flot, sød, aromatisk,- virkelig dejlig! Vi har spist den naturel eller med olivenolie og basilikum og med et let drys friskkværnet peber. Jeg kan ikke se den længere på netbutikken, så jeg håber at kunne producere mine egne frø.

Dejligt at høste! Især tomaterne har vi glædet os til, for vi har udelukkende sået tomatsorter, som ikke umiddelbart kan købes. Det er Hillbilly, Berkeley Pink, Beauty Queen, Ananas og Black Plum. 

Suyo Long er en sjov agurk, der er fast og sprød og smager godt. Den bliver lang og pigget og skal skrælles.