chili-2016-1

Alle chilier er høstet og planterne skåret ned og sat ind. Her er chili nok til en hel vinter og mere til. Der skal fryses ned, tages frø og som noget nyt vil jeg tørre en blanding af de mest aromatiske chilier og pulverisere dem til groft chilidrys. Det skulle nok kunne “opgradere” nogle vinterretter…

chili2016-4 chili2016-3

Det er ikke altid let at overvintre chiliplanterne, men lykkes det, bliver de meget kraftige og kan sætte frugt tidligere. Dog tager jeg frø for en sikkerheds skyld. Desværre nåede ingen af mine klokkechilier at modne. Jeg begik den dumhed at beskære planterne, og det kunne de ikke lide, så de gik i slowmode og nåede aldrig at få modne frugter.

Sidste afgrøde bliver jordskokker, men de kan holde sig i jorden til man skal bruge dem, også selvom der skulle komme frost.

p1030077p1030067p1030081

Sensommeren er nok min foretrukne havetid. Her kulminerer det hele, og der er ikke længere større opgaver i haven, – den kan bare nydes, blomsterne plukkes og frugt og grønt høstes. 2016 har måske ikke haft den bedste sommer, men september var fantastisk med alle de solrige, varme dage. Nu har vi sat hvidløg og er gået i gang med at indsamle frø både til eget forbrug og til vores havevenner.

fandt i år sted den 13. og 14. august. Havefestivalen er arrangeret af Haveselskabet, og her åbner mange af selskabets medlemmer deres haver for publikum. Det er ikke nødvendigt at være medlem for at komme ind, så alle der gerne vil se og blive inspireret af andres haver er velkomne. Vi besøgte 3 fantastiske haver: En plantaholics landbohave, der er kæmpestor med både køkken-, staude- og skovhave, Camillas Cottagehave, der er “en frodig og udisciplineret have inspireret af den engelske cottage have…” og Slottet i Smørmosen, der er en spændende økologisk kolonihave. I alle 3 haver er frodighed og biodiversitet nøgleord. Vi blev meget inspirerede !!

En plantaholics landbohave

En plantaholics landbohave

Camillas Cottagehave

Camillas Cottagehave

Slottet i Smørmosen

Slottet i Smørmosen

P1020797

På en cykeltur i Vestskoven kom vi forbi et par vandhuller og fik øje på denne flotte guldsmed. Via google fandt vi frem til, at den må være en Brun mosaikguldsmed, for den var stor, ca. 7 cm og havde mosaikguldsmedens karakteristiske farver. Jeg synes guldsmede er fascinerende og lidt frygtindgydende. Læs mere her

P1020791P1020781  P1020793

… og meget, meget mere. Hestebønnerne og ærterne er spist, kartoflerne godt på vej til at blive det, squashene er der flere af, end vi kan overkomme; ribs, solbær og stikkelsbær er høstet og der er syltet lidt af hver. – Og mere er på vej: brombær, majs, græskar; det er virkelig skønt ! Vi prøver at spise os gennem det hele og noget giver vi videre. Vi fryser ikke grønsager ned. Grønsager der har været frosset mister alt for meget i smag og – især konsistens, noget frugt kan derimod sagtens fryses uden at miste noget. Blommerne ovenfor blev til blommecrumble, næsten bedre end rabarbercrumble (Se opskrift her – og prøv at erstatte rabarber med blommer) Blommer og mandler giver tilsammen en lækker marcipansmag.

AVJ_2185

Blå ærter

I år har jeg besluttet, at jeg ikke gider dyrke alt det, man nemt kan købe. I stedet prøver jeg mærkelige og spændende sorter. Her er det ærter af sorten Blauwschokker. De har flotte lilla blomster, er blevet 2 meter høje og smager lidt anderledes end de grønne ærter, faktisk en smule til den bitre side. Hverken højde eller smag var nævnt hos Albinusfrø, hvor jeg købte dem, så jeg måtte løbende forhøje ærtehegnet, så ærterne ikke skulle vælte i vinden. Og omkring smagen har jeg efterfølgende læst i The Organic Gardening Catalogue : “The peas are eaten when young as they become more bitter with age…” No matter, – både vores 2 årige barnebarn og vi andre kan godt lide dem og på grund af farven, er de nemme at få øje på og plukke.

Agurkesorten Suyo Long med det øgleagtige skind smager rigtig godt (når den lige bliver skrællet) Jeg kom for sent med at fjerne hanblomsterne, det kunne åbenbart have forhindret den at danne kerner: se hvad Albinusfrø skriver: “Den kendes som stort set kernefri, men det gælder kun, hvis man fjerner hanblomsterne på planten. ’Suyo Long’ er nemlig en gammel agurkesort og som sådan sætter den både han- og hunblomster. Hvis agurkerne begynder at bule ud på midten og være knap så tynde, skyldes det hanblomsterne (som menneske, så agurk)” 

Agurk Suyo long

Mumihuset juni-2Køkkenhave juni2

Det meste gror godt og vi nyder både farver, dufte og smage…Så må vi lige se bort fra de frustrationer der også er med snegle og den slags og med de frø der ikke vil spire. Rosen ved gavlen af huset har stået flere andre steder hvor den ikke ville gro, men her er den på rette plads, på mere end en måde. Det er en Félicité et Perpétue, som vi har købt online hos Knud Pedersens planteskole

 

29. juni 2016 · 1 comment · Categories: Køkkenhaven · Tags:

Voldsnegl

De sidste par år har vi set mange af disse snegle i køkkenhaven. (Ikke at forveksle med vinbjergsnegle, som vi også har). Men da jeg fornylig fandt en, godt i gang med at æde min salat, blev jeg sur og tænkte at det var ikke OK. Dræbersnegle udrydder vi med hård hånd, men denne snegl? Vi var i tvivl om den var en reel fjende. Det hjalp ikke at google. Selv efter ihærdig søgen fandt jeg kun vinbjergsnegl, havesnegl, lundsnegl og kratsnegl som er med hus. Men et opslag på Havenyt.dk gav pote. Det viser sig at være en voldsnegl, og efterfølgende opslag på Naturstyrelsens hjemmeside gav anledning til bekymring. Læs mere her: Plettet voldsnegl. Sneglen er ikke så udbredt i Danmark endnu – men den er under spredning og har potentiale til at blive invasiv. I Frankrig er den en eftertragtet spisesnegl…

skruptudse

Allerede det første år vi havde Mumihaven, opdagede vi, at en skrubtudse holdt til i haven. Vi har løbende set den, men ikke vidst hvor den holdt til før for nylig, hvor vi mødte den i drivhuset. Her gemmer den sig under en kasse, hvor vi opbevarer urtepotter, fibernet osv. Den er meget velkommen, for mon ikke det er den, der holder drivhuset sneglefrit? Skrubtudsen er et interessant dyr, – læs mere om den her

 

P1020490 P1020491

Jeg opdagede ikke larverne før stikkelsbærbusken næsten var ribbet for blade – ædt af stikkelsbærbladhveps. Nu er kun bærrene tilbage, og jeg ved ikke om de vil modne, og om de i givet fald smager godt. Tænker at det vel er bladene, der skal samle sødme til bærrene. Det er rigtig sørgeligt, for vi elsker stikkelsbærkompot og stikkelsbærmarmelade. For at føje spot til skade: ribsbusken der står ved siden af, er også godt i gang med at blive spist.